Parning & Valpning´s dag

Lördagen den 13/2 var helt vikt åt att lyssna & prata om PARNING & VALPNING med Eva Ch Hermansson i sheltieklubbens regi.

TACK snälla Anki från Revären´s för att jag fick åka med!

Träffen var i Järfälla & vi kom fram & i tid:) Åkte bara liite fel......

Vi var nog ca 15 stycken som oxå hade vikt denna dag till detta i mitt tycket mycket intressanta ämne. Var väldigt spänd på dagen & jag kan lova att jag inte blev besviken! Eva var otroligt duktig i ämnet & pratade mycket öppet om ALLT & lite till om sådant som kan hända en uppfödare. Både positiva & negativa saker...Gruppen var engagerad & det var hela tiden en "öppen" & härlig stämning. Ingen fråga var för dum att ställas & det gillar jag!

Vi var ju några stycken som var gröna på området & jag fick i alla fall MASSOR av nyttig information! Tror att jag skrev 20 A4 sidor & ja jag brukar skriva mkt. Nu gäller det bara att få ner det här i bloggen.....

Här kommer mina egna anteckningar så som jag kom i håg & uppfattade dom:)

Parning & Valpning med Eva Ch Hermansson

* Det är väldigt svårt att bedömma en sheltievalp ang storleken. En valp som verkar lovande storleksmässigt kan som vuxen bli för stor & tvärt om.

* Det är väldigt få som börjar sin avelsverksamhet med en championtik:)

* Börja med en tik med bra kvalite`!

* Avla INTE på ngn med snea hörntänder! Hörntänderna i underkäken kan vara svåra att ta bort.

* Sheltiehäl är ett ärftligt fel, dessa hundar skall inte användas i aveln! Opereras men har en lång rehab. Det är ett polygent anlag. Kan uppkomma när som helst. Vissa hundar har fruktansvärd smärta & en del reagerar inte så mkt. Senan hoppar ur & sedan tillbaka. Så håll koll på om hunden hoppar på tre ben då & då. Kan uppkomma från 8 månader & uppåt. Hasspetsen blir svullen. Kan klicka till när den läggs tillbaka.

* CRD: Lindrig ska det max vara för att hunden skall användas i aveln...Den ena skall vara helt fri. Även CRD är polygent, dvs "hoppar". Man kan alltså få CRD även där båda föräldrarna är fria.
Tipset vi fick var att man som uppfödare kan säga till den ev valpköpare som är intresserad av valpen med CRD skall kontakta en ögonspeciallist. Valpspekulanten skall då konfirmera med specialisten att dom uppgifter man gett ang CRD´n stämmer överens.
Det finns även artiklar på internet.

* Inavelsgraden skall max vara 3,5 %

* Utavla: Båda hundarna bör vara lika i typ

* Ålder: Tiken bör ha fyllt 2 år. "Tikens bästa kull är nr 3"

* Lyssna på andra MEN sortera ut VAD JAG SJÄLV letar efter & välj hane efter det!

* Löpen: Om man har en tik ute på foder & som man tar hem för parning så kan den faktiskt sluta löpa...

* Para på 13-15 dygnet. Tikens blod blir ngt ljusare & så blir vulvan mjuk rakt igenom. Ägglossningen börjar i mitten av höglöpet(kan hålla på i 1 v). Alla valpar blir lika gamla oavsett när parningen skett(1 el 2 parningar). Tiken skall nog ha vikt undan svansen i 2-3 dagar. Kan vara "villig" mellan dygn 6-18.

* Vi diskuterade om man allt som oftast parar sin tik för tidigt?!

* Det är igentligen inte naturligt för tiken (& hanen) när man åker hem till hanen för att para. Tiken släpps "direkt" in i lejonkulan med bästa fall ett väldigt kort förspel. Normalt så skulle hane & tik förspelat i ngn dag. I bland kan det vara lugnare om det inte är tikägaren som håller i tiken.

* Lär den unga hanen att det är normalt att man hjälpeer till tex genom att vika undan svansen på tiken. Det finns hanar som reagerar på att man är där & "hjälper till".

* Är tiken ranghög kan det vara svårt om hanen är ranglåg...

* I stort så är det onaturligt att para på det sätt vi gör dvs VI VÄLJER tik & hane. Korta förspel, vi hjälper till & visar vägen & håller i tiken. Man kan säga att vi inkräktat på det naturliga i hela parningsprocessen! Vi håller ju i tiken för att inte skada hanen.

* Vill inte tiken paras med just den hanen men tiken ändå paras & sedan går tom. Så kanske det var så att just dom två inte skulle paras?! Men återigen är vi där & styr, kanske för mkt i bland?!

* Hanen är oftast väldigt trevlig under hängningen & då får man hålla koll på tiken så att inget händer.

* Omparning: Får man en bra parning med en bra & lång hängning, behövs igentligen ingen omparning. Spermierna "lever " i 4 dygn. Om det inte blev ngn ordetlig hängning bör man para om.

* Tjuvparning: Man kan ge Allisin för att det inte ska bli några valpar. Tiken kan då löpa om. Risk med det är oxå att tiken kan få livmoderinflamation. Medlet bör användas endast i yttersta nödfall!!!

* Ultraljud: Görs efter dygn 28. Kan göras efter dygn 21. Ska man ultraljuda eller ej?!? För resp nackdelar pratade vi om. Att ta tiken till klinik med smitta & alla andra risker. Röntga görs efter 7:e veckan. Då är "valparna " så pass stora. Efter dygn 35 är dom "hundfoster". Tiken kan resorbera foster. DOm bara försvinner, det blir inga speciella flytningar.

* Mellan dygn 35-40 blir det "skelett" i hunden. Alla delar finns...Så man ser oftast i vecka 5 om tiken är dräktig. Valpen ligger i 2 fostersäckar. När vattnet går så är der den yttersta hinnan som gått sönder. Så oftast ligger dom kvar i den innersta.

* I kanten på moderkakan är det grönt, så det kan då komma grönt vatten. Är vattnet ljust grönt så är allt OK, MEN är det mörk grönt är det tyvärr oftast så att valparna är döda.

* Dom 3 första veckorna in i dräktigheten är dom viktigaste! Det är då allt "bildas". Så var observant på att tiken inte får i sig tex läkemedel osv. Det senaste är att tiken inte skall åka bil?!? Men vi kom fram till att det nog främst måste gälla tikar som blir åksjuka eller som blir stressade av att åka bil. För oftast åker man ju bil till & från hanen efter parning.
Men....skydda tiken från det man kan tex smitta, okända hundar, andra bakteriemiljöer osv.

* 4 av 5 tikar blir dräktiga

* 50% blir skendräktiga. Tiken skjuter oftast på nästkommande löp.

Tiken går dräktig i ca 63 dygn.(fertiliseringen då kommer dom i dygn 61). Före dygn 57 så klarar sig valparna sig oftast inte...Paras tiken tidigt i löpet går dom oftast längre resp tvärt om.

* Ska man inte använda tiken i avel så ska man nog fundera på om man inte ska kastrera. Tikar kan bli inkontinenta, kan lätt gå upp i vikt & få ökad hårmängd.

* Mat under dräktigheten: Dom 5 första veckorna ger man mat som vanligt. Därefter kan man ge bla juniorfoder. Man ökar på slutet så att dom får 50% mer än normalt. DOm får inte bli för feta. Har man en tik som redan innan äter dåligt så se till att hon äter upp sig. Valparna får/tar sitt fösrt, så har man en tunn tik så blir hon ju väldigt tunn. Självklart ska inte tiken vara fet innan parning.

* Valpningen: Hur mkt ska man hjälpa till?!?
Man kan ta tempen på tiken fär säkerhets skull. Bör ha tränats på att tempa INNAN det är dax för valpning! Tempa ca var 4:e timma. Tiken kan bkli härssig pga av valparna. Går tiken ner till ca 36 grader så valpar normalt tiken inom ca 12 timmar. (separat tempkurva)

* Folsyra kan ges underhela dräktigheten. Normalt ger man det från vecka 4. 1 tabl/dag. Om det inte finns ngn bieffekt kan man ge Folsyra i förebyggande syfte. Folsyra ges för att "slippa" gomspalt & navelbråck.

* Nutri-Cal: Enegipreparat.
Till hundar som inte vill äta samt till tikar som håller på att valpa men som blir för trött. Kan ges på tungan. Ger energi.

* Kan vara bra att ha en sug för att ev suga ut slem.

* Peang sätts på en navelstärng som blöder. Finns även navelklämmor. Går även att använda tandtråd. Ha även en slö sax om man måste klippa i navelsträngen.

* Har en valp svårt att andas så kan man lägga den på rygg-håll hårt-slunga den uppifrån & ner ett par gånger. I sista skedet kan man ge dom liiite whiskey påvia en pipet....

* Värmedyna: En valp skall värmas upp väldigt långsamt. Bäst är att stoppa valpen i en fleece filt & sedan ha den i famnen.

* Våg skall man ha! 150-225 gr är normalt att valpen väger.

* Vid 12 veckor växer dom 10 cm till:)

* Hanarna skall sköljas med sterilt vatten efter varje parning!

* Herpes: Man kan vaccinera tiken 1 vecka före parning & ca 1 vecka före valpning. Kan vara bra att göra om tiken gått tom föregående parning. Man ser inte om tiken har herpes. Hanen kan smitta tiken då kan tiken gå tom. Kan ligga latent & blossa upp vid tex en infektion eller dräktighet.  Mkt små valpar som senare dör kan ha smittats av herpes.

* Tiken vill oftast vara nära oss, kan bli klängiga inför valpningen. Oftast så äter inte tiken sista målet. Brukar alltså valpa ca ½ dygn efter att dom "slutat" äta. Blir blanka i ögonen, skakar & vill gärna upp i sängen. Passa tiken när hon går ut & rastas, så att hon inte hittar ett "bra" ställe att valpa på ute.
Varje spene har en vaxpropp & den skall sitta kvar tills valparna börjar suga!
Valpningen kan ta upp till 12 timmar. I vissa fall har det tagit upp till 36 timmar....

* Öppningsstadiet: Tiken skall inte ha kraftiga värkar i mer än 3 timmar! Men är tiken lugn däemellan & värkarna kommer & går så kan man vara lugn.

* Börjar tiken att krysta kan man om tikenär lugn vänta ngn timme. Är tiken däremot orolig & stressad kontakta veterinär.

* Tikar kan ha tomma blåsor...

* Så länge blåsan är hel så är det OK! Är den däremot trasig, kontakta veterinär.

* Hälften av valparna kommer ut med huvudet först.
Undvik att "pilla" om det verkligen inte behövs!!! Var väldigt försiktig med att dra i valpen!!!

* Under dräktighetan kan valparna ligga hur som men när det är dax för valpning så "vänder" dom sig så att huvudet eller bakbenen kommer först. Självklart kan det bli fel...

* 50% av valparna kommer utan hinna.

* Ha rena händer & korta naglar!!!

* Moderkakan kan dela upp sig & komma i bitar. Räkna moderkakorna! Håll koll på om tiken får flytningar som troligen luktar illa.
Mattas värkarna av kan man ta en promis med tiken. Men ta då med en handduk OM tiken skulle börja valpa!
En valpning bör inte ta mer än 4-5 timmar. Ge tiken vatten & ev lite vaniljglass....

* Valpningen är troligen klar om tiken lägger sig till rätta & är lugn. Känn gärna på tiken. Känner man knölar är det OK! Känner man ngt avlångt, ja då kan det vara en valp till.

* Ha magkänsla om du funderar på att ev åka till veterinären eller ej!
Röntgas hunden & man ser ett gasmoln runt valpen, då är valpen död:(

* Vid snittning skall tiken vara stabil OM man ska använda ryggmärgsbedövning.
Valparna äter på tiken trots att hon blivit snittad. Men håll koll på tiken för hon kan ha lite svårt med orienteringen. Tiken kan även ha svårt med att släppa till mjölken under första dygnet.

* Eklampsi: (kalkbrist) Kalkbalansen försvinner i blodet. Tiken kan bli vinglig, blanka ögon, skakig, epileptiska anfall som sedan troligen övergår i koma för tiken. Går fort & händer efter valpning. Vanligare vid stora kullar. Man tillför kalk intravenöst. Ej vanligt i dag, men var uppmärksam.

* Mjökstockning: Oftast får dom det första dygnet. Är tuttarna klupiga & stenhårda: Ta en frotte handduk-varmt vatten-doppa den i whiskey & massera!

* Valpen skall vara spänstig, röd i trampdynorna & i gommen samt kravliga.
Har man inte fått i gång valpen på 20 minuter är det troligen dax att ge upp:(
*r valpen frisk tar den snabbt ett andetag & söker sig till tutten.
Är valpen slö: Håll den ordentligt med bägge händerna.lägg den på rygg & slunga den upp & ner. Se till att det är rent runtom!!! Går även att använda sug.
Slickar tiken intensivt på valpen beror det troligen på att valpen är slö dvs den är nog inte helt OK! Dom börjar nagga i navelregionen. I villt tillstånd hade tiken troligen ätit upp valpen för att hon kanske tror/vet?!? att det är ngt fel på just den valpen. Håll koll!!! Kanske flytta valpen, vända på den eler så. Tiken kan alltså pga av detta skada navel så att det blir ett bråck.

* Man kan hjälpa till genom att vid varje värk så håller man i försiktigt så att valpen inte åker tillbaka in.

* Andas inte valpen kan man ge mun mot mun samt massera på vänster sida.

* VALPEN: Väg valpen
Kolla om buken är öppen & tarmarna/levern är ute. Oftast lever valpen, men denna valp skall avlivas.
KAN MAN INTE AVLIVA EN VALP SKA MAN INTE FÖDA UPP!!!
- ingen ananlöppning: lever oftast, avlivas
- Gomspalt
- Navelsträngsbråck: inälvorna ligger så att navelsträngebn är tjock. Det blir en glipa/hål. Avlivas.
- En valp som föds med öppna ögon överlever oftast aldrig trots att den senare stänger ögonen. Har även ofast andra deffekter.
- Vridna ben med tex tassen vriden innåt. Går oftast att rättas till. Blir oftast OK efter ngn dag. Har troligen legat i kläm.

Frågan är alltid hur mycket skall man göra?!?!? Dvs vilka & hur mkt defekter skall man acceptera??
 TÄNK ALLTID PÅ TIKEN & VALPENS VÄLBEFINNANDE i första hand!!!

* Swimmer: Valpen kommer inte upp på benen. Är alldeles platta vid bröstkorgen. Benen är oftast rakt ut på sidorna. Kan tränas upp men.....

* Vattenskalle: För högt vätsketryck i hjärnan. Dom har inget skall tak, man kan se hjärnan genom en tunn hinna. Man behöver inte se deffekten på en gång. Det kan utvecklas & bli större & större. Avlivas oftast. Ofta ärftligt. Kullsyskonen har oftast ngn annan defekt!

* Hjärtfel: Klarar sig valpen till dygn 3 kan man börja hoppas & är dom pigga & alerta vid 1 vecka klarar dom sig oftast:)

* Yelly-belly: Uppsvälld buk, har oftast precis haft en hjäriinfarkt. Om man rör valpen tappar den all päls. Buken är alltså helt vätskefylld. Avlivas.

* Man måste sköta ev inflamationer hos valpen väl & tidigt!

* Ögoninflamation: Valparna kan få ögoninflalamtion innan ögonen öppnats. Ser ut som en bulle & valpen gnyr oftast & kan även skrika.
- Använd natriumklorid som man spolar med efter att ha pillat upp ögonlocket. Sker oftast vid dygn 8-10.

* Blodbrist: Valparnas tassar skall vara knallröda! Har dom blodbrisit tillsätt järn.

* Diarré:  Nyfödda valpar kan få diarre, kan bero på att dom äter för fort, tiken är stessig eller att dom har inälvsparasiter. Har dom mask får dom raggiga pälsar. Drabbar oftare importerade tikar.
Så avmaska tiken innan planerad parning samt i samband med valpning.

* TIPS! PÅ Lantmännen finns KOLLA MASKEN att köpa, då kan man kolla om hunden har mask.
- Avmaska inte i onödan!!!

* Valparna går upp 10-20 gr/dygn MEN kan gå ner ca 10 gr första dygnet. Det är inget problem.
- Mellan dygn 9-10 skall dom ha dubblat sin vikt

* En tik valp som väger mellan 1800-2200 samt är ca 20 cm hög vid 8 veckor blir i bästa fall helt korrekt i storlek:) För hanen ca 21.22 cm.
- Mellan 5 & 8 veckor får dom inte gå över 900 gr, då blir dom troligeb för stora...
- Vecka 5-8 max +245 gr/vecka

* Storleken på en sheltie är otroligt svår att säga, dom blir som dom blir!

* Tiken utsöndrar FEROMONER så att valpen söker sig till spenarna samt att det är lugnande för valpen.

* Tiken mjölk är anpassad till varje fas i valpens utveckling!En skendräktig tiks mjölk (Om tiken som valpat dött) är inte helt komplett, då måste valparna ha extra tillskott.
- Sockerlösning är bäst att ge dom första 24 timmarna om man inte har ng tik ller om hon har lite/ingen mjölk!
- 1 msk Dextropul till 1 dl kokt vatten.

* Håll inte på & lyft valpen i tid & otid innan dom öppnat ögonen! Smek dom däremot ofta & mkt!

* Valparna sover en aktiv sömn & då växer dom bra! Valpen skall vara tyst när den sover då är den nöjd. Kan däremot gny liiite grann...

* Valpar som tynar bort liknar apansikten & ser lite raggiga ut.

* Valpen kan bli uttorkade. Prova att nypa i skinnet, står skinnet kvar är dom uttorkade. Det kan gå fort! Ge natriumklorid under skinnet. 

* Valpar kan inte reglera sin temperatur. Vid 34 grader brys sig tiken inte om valpen & vid 32 grader dör valpen.....

* Handuppfödning: Man kan mata med en sond, mät först avståndet från näsan till magen. Lätt & effektivt om man kan det....Går även bra med engångssprutor.

* Man kan ge tiken majsvälling/köttfärs/lever om hon har dåligt med mjölk!    

* Tikvalpar som vid 5 veckors ålder får flytningar alt rinnande ögon har troligen A-vitamin brist. Ge då A-E vitamin.

* 2% Borsyrelösning används att torka ögonvråna på tiken vid rinnande ögon.

* Introducera torrfodret pö om pö för valpen. Börja med 50% torrfoder + 50% valpfoderblandning

* Parar man en BLM med en sobel kan det bli en sobel  med blå ögon...

* Vitfaktor: Vit på insidan av låret som går upp & möts under magen/buken.           

* BOKTIPS: Parning & Valpning av Barbro Eklund ISBNnr: 9187652129

Ja mycket blev det & då har jag "lämnat" en del för eget bruk:)

OM ngn har synpunkter på texten ovan, kanske ngt att tillägga eller andra tips?! Skriv en kommentar:) Det är alltid bra & nyttigt att få höra andras synpunkter. Alla har vi nog ngt som kan glädja/hjälpa andra!!!


 En jättestor Eloge till Eva för denna otroligt intressanta dag!!! Även en stor eloge till Barbro för att du arrangerade dagen!

Nu är jag ännu mer sugen på att återigen få planera en kull....Suck

Njut av era hundar!


Kommentarer
Postat av: Barbro Karlsson

Hej på dig.

De var en jätte härlig och trevlig dag med föreläsningen.Eva Ch Hermansson är så kunnig och som en öppen bok. Hon delar gärna med sig av erfarenheter och kunskap. Skulle alla vara som hon skulle avelsbiten fungera bättre.Då skulle man inte dölja fel och brister utan dela ens erfarenhet och tillsammans arbeta för att förbättra.

Vilket egentligen borde vara allas riktlinje

tack för du kom Marie...

häls Barbro

2010-02-16 @ 12:07:51
Postat av: Marie G

Hejsan,

Håller helt med dig, Eva var otroligt öppen & kunnig & så var ju oxå stämningen på topp:) En riktigt toppen dag för oss "gröna":)

//Marie

2010-02-16 @ 17:01:47
URL: http://marieosindie.blogg.se/
Postat av: Tessan

Åh, så långt och såå intressant! Även om jag inte har sheltie så var det ju mycket matnyttigt!

//Tessan

2010-02-17 @ 14:07:25
URL: http://www.kennelprius.se
Postat av: Marie G

Ja det var jätteintressant:) Sådana föreläsningar bara måste man försöka gå på!!!

Kanske ngt för dig att arrangera:)

//Marie G

2010-02-17 @ 16:37:41
URL: http://marieosindie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0