Har varit på föreläsning med Runar Naess, känd vargforskare

Men eftersom att jag varit så himla dålig på att uppdatera bloggen så kommer några rader om det nu. Bara sisådär 1,5 vecka efter själva föreläsningen....

Det passade liksom himla BRA att den var i Södertälje:)

Här kommer min "rapport" helt fritt skrivet vartefter Runar pratade & visade bilder...Det var ett mkt intressant ämne & jag har här nedan skrivit så att pennan glödde....Har dock INTE lagt några egna åsikter utan orden är helt fritt skrivet under föreläsningen. Hade kunnat lyssnat mycket längre på honom...Håll tillgodo:)

Vargspåren är väldigt lika hundspår, så ofta tar folk fel....

Vargen finns i olika färger men svarta vargar finns bara i NordAmerika. Så "ser" vi en svart "varg" i Sverige, ja då är det troligen en "grönis". Vi har inte heller vita vargar här. Dom svarta vargarna föds svarta men efter några år börjar dom bli vita/gråa.
Vi har alltså "bara" den klassiska Skandinaviska vargen i Sverige.
Det är ca 6-7 individer i en flock. Man behöver inte vara flera för att flocken ska överleva. En varg tar lätt en älgkalv...
Ofta leder tiken jakten, för att hon har den känslan av att valparna måste ha mat.

Snittåldern på varg är 3,5-4 år & som max ca 5-6 år i vilt tillstånd. Bara hälften av valparna överlever första året.

Varför tar vargen hund?
Det är inte så stor skillnad mellan tex en bäver & drever....Den rör sig i skogen & vargen är på JAKT, då spelar det ingen roll vad det är som kommer "ivägen". Ser vargen en hund på tex en gård så ses hunden som en fiende som ska tas direkt! Den kan ju bli ett hot mot vargen & dess flock. Lika bra att elimeinera hotet innan ngt händer.

"Där människan rycker in försvinner mycket annat"

Passivitet är ett stressbeteende, inlärt hjälplöst beteende.....

Det finns väldigt mycket som är likt mellan hund & varg, speciellt genetiskt. Dom leker, är sociala i sin grupp, jagar osv....

Varg triv inte att vara själva, dom måste ha en flock. En hund klarar dock att vara ensam med människan.

Hund & varg kan växa upp ihop & då kan hunden bli floclledare, pga att vargen har så otroligt mkt mer RÄDSLA i sig än hunden. Rädslan har vi avlat hos våra hundar. Hunden är tolerant mot rädsla. Hunden kan dock vara dumt orädd tex att när dom känner en vargdoft i skogen & trots det fortsätter att spåra efter vargen. Men en del hundar har "rätt" drift kvar & bryter detta spår.

Vi som hundförare måste utstråla lugn & förmedla till våra hundar att:
- DET ÄR LUGNT! JAG FIXAR DET HÄR, VAR INTE OROLIG!!!!

I en vargflock äter alltid valparna föst! Det är en myt om att flockledaren alltid äter först.....

Verkligt ledarskap= Ja men då ÄTER man NÄR man vill & VAR man vill!!!

Etablera regler som sedan efterföljs!!!

Vargregel nr 1: Det man har i & runt munnen TILLHÖR den som har det. Då är det mitt!!!
Hunden har igentligen rätt att försvara sin mat/grisöra! Vi kan lära hunden att vi inte är konkurrenter om deras mat/godis. Däremot kan vi GE/LÄGGA till mat/godis för att visa att vi inte är konkurrenter.

Det  är inte släktskapet som har betydelse för att det ska vara lugnt vid mat. Det spelar ingen roll om det kommit vargar utifrån...

Vargen har separat seende på sina ögon, dvs dom kan alltså se på 2 olika saker åt olika håll samtidigt....

Alla vargar hälsar på/vid/i munnen/ansiktet

Vargar ÄR INTE HUNDAR!!! Dom är vilda oavsett om dom finns i djurparker eller i det vilda...
Vargarna är dom som bestämmer om jag får komma in i ett varghägn.

Vi har/kan ha en RELATION med våra hundar. Vi är ingen hund! Vi styr hundens alla resurser, vi är inga konkurrenter! Vi BESTÄMMER ALLT i hundens liv....Det värsta vi kan göra är att missbruka det!!!
Hundflocken har sin egen ALFA, vi är alltså INTE ALFAN i flocken...Vi är gud! Vi styr ju liksom allt...

Man kan styra med RÄDSLA/TYRANNI men det blir konsekvenser/biverkningar. Självklart helt fel!!! Tyranner blir ofta inte långlivade...

Kommunikation & språk:

Ögonen/blicken
är viktig i kommunikationen, ögonen speglar mkt. OM vi kan tyda/förstå vad som menas....
Vi måste lära våra hundar att tyda vårat ögonspel. Stirrar man på sin hund samtidigt som man fryser till betyder det för hunden att - Backa undan!

Det hunden HÖR är igentligen inte mkt, OK tonfallet men....de hunden SER är det hunden kan TYDA/LÄSA AV/LYDER...

En varg vill ha en rak & tydlig kommunikation. En hund bryr sig inte på samma sätt. Ögonen kan uppfattas som ett hot, så håll bort blicken...

Nosgrepp används ofta i dominans beteende. Tiken greppar över valpens nos. Vi ska däremot INTE göra så! Vi kan använda våra fingrar över nosen, där finns ett nervcenter som vid pillning kan vara lugnande. Man frigör endorfiner. På nosen mellan ögonen.

Haltin kan verka dämpande på hundar som är vilda, den trycker på detta "nervcenter". Inte bra att använda på en rädd & osäker hund, kan faktiskt förvärra!!!

Ett  hälsande är att klia/klappa/smeka med våra händer i mungipan på hunden. Taktil kommunikation. Hundar RÖR vid varandra vid kommunikation. Vi borde göra det MER i vår kommunikation med våra hundar. Det är jätteviktigt hundar emellen...
SMEK inte hårda klappar, det ses som ett straff att klappa hunden hårt! Hunden ser klappar på huvudet som en bestraffning. TÄNK hur du själv känner om ngn klappar dig på huvudet vid möte?! Klia på sidan av huvudet, på örat osv. Slickar varandra gör dom oxå men vi kan istället smeka hunden:)

Alla  underlägsna lägger sig ner på rygg & blottar buken. Det är den UNDERLÄGNAS uppgift att lägga sig på rygg för den överlägsna/dominanta! Du som dominat skall alltså INTE lägga ner en valp/hund på rygg för att dominera! Det kan innebära att denna valp/hund blir osäker på våran kommunikation. Den fattar "nada"! Helt fel signaler från oss...Dom kan i stället bli osäkra/rädda.
Vargmamman lägger INTE sina valpar på rygg!!! Det är valpens uppgift att lägga sig inför sin mamma!
En lekinvit kan även betyda flykt/rädsla/attack. Var uppmärksam på detta. Lär dig hundens språk(MINA ord igen)

Se hela bilden

Så lite tips till oss uppfödare:
Arrangera en valpbana med alla konstiga, möjlig/omöjliga saker för att hunden får en upplevelse som stärker dom resten av livet. Mjukt, hårt, halt trappor, ljud rörelse osv osv. Valpen utvecklas enormt av detta!!! Balansen & kroppsmotoriken förstärks.
A & O är att hjärnan används/stimuleras. 20% av energin tas av hjärnan. Man blir mer trött om hjärnan används till att lösa problemet. Låt hunden får JOBBA med hjärngympa. Börja redan i valplådan! Dom blir bättre problemlösare i livet. Hundarna blir lugna med bättre självförtoende utan rädslor & fel beteenden. (SJÄLVKLART ska man endast avla på friska individer!!! MINA ord)
Den metala biten är viktig både för valparna & för den vuxna hunden!!!

Njut av era hundar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0