Den dödliga parasiten dvärgbandmask hittad i Sverige!!!!

Hittade följade artikel påDN.se
http://www.dn.se/nyheter/sverige/dodlig-parasit-hittad-i-sverige

Dvärgbandmaskens ägg kan hamna på bär och svamp via djurens avföring. För hundar, katter och rävar är parasiten relativt ofarlig. Människor måste däremot se upp.

– Det kan bildas cystor i inre organ. Blir man infekterad står man under livslång antiparasitbehandling och det är inte säkert att man överlever, säger Hård af Segerstad.

Masken är en av orsakerna till att hundar och katter som förs in i landet måste avmaskas. Parasiten finns på flera håll i Europa och är vanligast i Alperna. Där avråds människor från att plocka och äta svamp och bär i naturen.

– Får vi i oss de där äggen som räven skiter ut i skogen är det risk att vi smittas. Därför kanske vi får ändra vårt naturliga beteende i skogarna, till exempel undvika att plocka bär på ett strå och äta, säger Hård af Segerstad.

Han betonar att masken bara hittats på ett djur. Därför bedömer han att den inte funnits här under särskilt lång tid.

– Nu måste vi sätta igång och analysera så mycket räv och smågnagare man kan från området för att se hur utbredd smittan kan vara, säger han.

– Det är ingen smittorisk nu. I dag finns inget i skogen som man stoppar i munnen.

En rad myndigheter, bland annat Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet, ska inom kort träffas och ta fram en handlingsplan för hur man ska hantera att parasiten kommit till Sverige.

Dvärgbandmask:

• Masken lever i tarmen hos räven och avger ägg i djurets avföring. Värddjuren, räv eller hund, får inga sjukdomssymptom.
• Människor kan smittas via bär, svamp eller grönsaker som kommit i kontakt med avföringen.
• Människor smittas sällan. I Alpområden, där smittade rävar är vanliga, upptäcks tio fall hos människa per miljon invånare.
• Parasiten utvecklas som en svulst i levern och kan spridas till andra organ. Sjukdomen kräver ständig behandling och i vissa fall levertransplantation.
• Äggen dör inte av att frysas in. Fallfrukt, bär och svamp måste kokas eller stekas, eller åtminstone sköljas noga, för att minska smittrisken.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (TT)


Kommentarer
Postat av: Carina

Läste också om det i aftonbladet, lite läskigt. Men vi får väll hoppas att den inte sprider sig!

2011-02-15 @ 10:38:55
URL: http://carinaduvefjord.blogg.se/
Postat av: Marie G

Tror tyvärr att den kommer att göra det:( Men vi kan ju hoppas att den INTE gör det!!!

2011-02-15 @ 17:59:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0